Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Μια φορά κι έναν καιρό κατοικούσαν στον Όλυμπο!

Τη φετινή σχολική χρονιά αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε στο νηπιαγωγείο μας, και στα δύο τμήματα, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αφορά τους θεούς του Ολύμπου και έχει τον τίτλο "Μια φορά κι έναν καιρό κατοικούσαν στον Όλυμπο"...
Αμέσως μετά τη θεματική ενότητα για τη βροχή και την αναφορά στους κεραυνούς και τον θεό Δία έγινε έκδηλο το ενδιαφέρον των παιδιών για το θέμα.
Ξεκινήσαμε λοιπόν! Φτιάξαμε ένα ιστόγραμμα για να διερευνήσουμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι τα παιδιά γνώριζαν λίγα γύρω από το θέμα, ήθελαν όμως να μάθουν πολλά!!!
Διαβάσαμε το βιβλίο "Οι 12 θεοί του Ολύμπου" του Φ.Μανδηλαρά.
Συζητάμε για τις πληροφορίες που πήραμε από το βιβλίο για τους θεούς. Ποιά ήταν τα αδέρφια του Δία; Ποιοί ήταν οι υπόλοιποι θεοί; Τι φορούσαν οι θεοί; τι έτρωγαν; τι έπιναν;
Βρίσκουμε στον χάρτη τον Όλυμπο. Πόσο μακριά είναι από το χωριό μας;
Βλέπουμε τον Όλυμπο στο google earth....
Συζητάμε για το γενεαλογικό δέντρο και πώς είναι αυτό φτιαγμένο. Αποφασίζουμε να φτιάξουμε ένα για τους θεούς που κατοικούν στον Όλυμπο. Μας βγήκε κάπως έτσι..

Σημαντικό υλικό δανειστήκαμε από το μουσείο της Ακρόπολης.. Την μουσειοσκευή "το Δωδεκάθεο"...

Κατέφθασε από την Αθήνα λοιπόν ένα βαλιτσάκι γεμάτο υλικό,, φωτογραφίες, πληροφορίες, πίνακες ζωγραφικής..και πολλά άλλα.. Ήταν όλα ιδιαίτερα χρήσιμα..
Με βάση το υλικό αυτό αλλά και άλλο που αναζητήσαμε σε διάφορες πηγές αρχίσαμε να μαθαίνουμε πολλά πράγματα για κάθε έναν από τους θεούς..
Δίας, ο αρχηγός των θεών!
Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας!
Αθηνά, η θεά της σοφίας!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου