Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Δίας!!

Με ποιόν από τους θεούς θα ξεκινούσαμε, αν όχι με τον Δία που είναι ο αρχηγός τους;;;;
Ξεκινώντας διαβάζουμε τον μύθο για τη γέννηση του Δία... Ο μύθος έχει ως εξής:
 "Ο Κρόνος απέκτησε πολλά παιδιά από την Ρέα: την Εστία, την Δήμητρα, την Ήρα, τον Άδη και τον Ποσειδώνα, αλλά τα καταβρόχθιζε όλα όταν γεννιόταν, καθώς είχε πληροφορηθεί ότι κάποτε ο γιος του θα τον εκθρόνιζε. Αλλά όταν ο Δίας επρόκειτο να γεννηθεί, η Ρέα  κατέφυγε στην Ίδη της Κρήτης(Ψηλορείτη), όπου έκρυψε το παιδί της στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον.  Όταν η Ρέα γέννησε τον Δία στην Κρήτη, ξεγέλασε τον Κρόνο παραδίδοντας του ένα βράχο τυλιγμένο σε σπάργανα, τον οποίο και αμέσως κατάπιε.
Η νύμφη Μέλισσα ανέλαβε την ανατροφή του Δία. Η μυθική αίγα Αμάλθεια τον ανέθρεψε με το γάλα της. Κατά μια άλλη εκδοχή η Αμάλθεια δεν ήταν κατσίκα, αλλά Νύμφη η οποία είχε το κέρατο της κατσίκας, το οποίο κατά λάθος έσπασε ο μικρός Δίας όταν έπαιζε. Το κέρατο αυτό πρόσφερε ότι μπορούσε να επιθυμήσει η Αμάλθεια, γι’αυτό και είναι γνωστό ως Κέρας της Αμάλθειας.
Την είσοδο της σπηλιάς που βρισκόταν ο Δίας την φρουρούσαν οι μυθικοί Κουρήτες. Κάθε φορά που ο Δίας έκλαιγε, χτυπούσαν δυνατά τα σπαθιά τους πάνω στις μυθικές ασπίδες τους, ώστε τα χτυπήματα να καλύπτουν τον ήχο από το κλάμα και να μην ακούει ο Κρόνος, που ζούσε στο Σπήλαιο Κρόνιο, και έρθει και φάει τον γιο του".
Δραματοποιήσαμε τον μύθο.. τα παιδιά λατρεύουν τις δραματοποήσεις..
Ο Κρόνος με την Ρέα..

Ο Κρόνος που καταβροχθίζει τα παιδιά του..
Τα παιδιά σε φύλλο εργασίας ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση από τον μύθο..
Διαβάσαμε το βιβλίο της Β.Μαστόρη "Ο μικρούλης Δίας"..
Πήραμε κι από εδώ αρκετές πληροφορίες... Της συζητήσαμε...
Είδαμε κ μελετήσαμε έναν πίνακα αναφοράς(από το ιστολόγιο της κ. Μάνεση) για τον Δία..


Έτσι μάθαμε ότι ο Δίας ήταν αρχηγός των θεών, ζούσε στον Όλυμπο, ήταν παντρεμένος με την Ήρα, είχε άρμα, έριχνε κεραυνούς και είχε αγαπημένο του ζώο τον αετό..
Βρήκαμε στο διαδίκτυο και αυτήν την καρτέλα με τις πληροφορίες..
Τι φορούσαν οι άνθρωποι τα αρχαία χρόνια; αναζητήσαμε εικόνες στο διαδίκτυο..τι φορούσαν οι θεοί τους.. υπήρχαν πολλές ομοιότητες..
Πώς ήταν ντυμένος ο Δίας;;

Βλέπουμε τον πίνακα αναφοράς και μαθαίνουμε καινούριες λέξεις..
Σε φύλλο εργασίας συμπληρώσαμε τς λέξεις που μάθαμε..

Εμπλουτίσαμε τη γωνιά μεταμφιέσεων με κατάλληλο εξοπλισμό και έτσι ο Δίας ήταν πλέον μια από τις αγαπημένες μεταμφιέσεις των παιδιών.. Δια του λόγου του αληθές..


Βάλαμε στη σειρά τα γράμματα και συνθέσαμε το όνομα του Δία.. από πόσα γράμματα αποτελείται;; ποιό είναι το αρχικό του γράμμα;; βρίσκουμε κι άλλες λέξεις που ξεκινούν από αυτό..
Είδαμε έναν πίνακα ζωγραφικής για τον θεό Δία από το υλικό της μουσειοσκευής, το Δωδεκάθεο, που δανειστήκαμε από το μουσείο της Ακρόπολης.


Πώς απεικονίζεται ο Δίας;; τι πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από αυτόν τον πίνακα σχετικά με τον Δία; Συζητάμε..
Σύμφωνα με κάποιο μύθο ο Δίας είχε δίπλα στον θρόνο του δύο κούπια.. το ένα είχε μέσα δώρα και το άλλο συμφορές.. έτσι τα έστελνε στους ανθρώπους ανάλογα με τις διαθέσεις του.. Αφού συζητήσαμε τι μπορεί να περιέχει το κάθε κιούπι, ο κάθενας ζωγράφισε κι από ένα και έγινε η παρακάτω ομαδική εργασία..
το κιούπι με τις συμφορές

το κιούπι με τα δώρα

Παίξαμε ένα παιχνίδι μαθηματικών με καρτέλες στην παρεούλα αρχικά.. Κάποια μέρα ο Δίας ήταν πολύ θυμωμένος και άρχισε να πετάει κεραυνούς.. έτσι έριξε 3 κεραυνούς σε ένα βουνό, 2 κερανούς στη θάλασσα και 1 κεραυνό στο δάσος...
Γράψαμε τους αριθμούς που χρειαζόμασταν..


Μετρήσαμε κεραυνούς και τους βάλαμεστη σωστή θέση...






Και στη συνέχεια συμπλήρωσαν το σχετικό φύλλο εργασίας...


Συμπληρώσαμε επίσης κι ένα σταυρόλεξο που αφορούσε τον Δία..


Αφού μάθαμε όλα αυτά για τον αρχηγό των θεών, λύσαμε έναν γρίφο... χμμμ.. πανεύκολος!!!
              

  Συμπληρώσαμε κι ένα φύλλο εργασίας..

Έτσι αποδείξαμε έμπρακτα πόσα πολλά μάθαμε!!

  Οι υπόλοιποι θεοί θα καταφτάσουν σύντομα!!!

          
     Συντάχθηκε από την Αναστασία Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου