Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ταξιδεύοντας με τη μηχανή του χρόνου

  


Το  σχολείο μας θα συμμετέχει τη φετινή χρονιά  σε ένα δεύτερο έργο etwinning , που θα έχει τον τίτλο "Traveling with a time machine". Το έργο θα πραγματοποιηθεί από νηπιαγωγεία της Ελλάδας και της Τουρκίας (συνολικά 16 εκπαιδευτικοί). Θα υλοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Στην προσχολική περίοδο, τα παιδιά θα έχουν αποκτήσει πολλές μαθηματικές έννοιες και δεξιότητες με τις πλούσιες εμπειρίες που έχουν αποκτήσει στην καθημερινή τους ζωή. Η έννοια του χρόνου διαμορφώνεται στα πρώτα 6 χρόνια της ζωής ανάλογα με την πνευματική ανάπτυξη και εμπειρία. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, καταγράφει στο μυαλό του, όλα όσα βλέπει γύρω του και αρχίζει να τα κατανοεί, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες έννοιες, και να τα ταξινομεί. Για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη αυτή ενθαρρύνουμε το παιδί να περιγράφει γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, που συμβαίνουν στο παρόν και θα συμβούν  στο μέλλον.

Οι μαθητές μέσω παιδοκεντρικών δραστηριοτήτων θα κατανοήσουν την έννοια του χρόνου. Θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τη μηχανή του χρόνου για να διερευνήσουν την έννοια του χρόνου στο παρελθόν-παρόν-μέλλον. Οι έννοιες όπως, ημέρα-νύχτα, μήνες-εποχές, η κίνηση της Γης θα γίνουν κατανοητές  μέσα από πειράματα. Μέσα από δραστηριότητες εξερεύνησης και πειραματισμού θα ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μετρούν το χρόνο.

Το παιχνίδι και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τις τέχνες θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου και θα ενισχύσουν τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ τους.

Στόχοι του έργου μας

  • Να εμπλακούν οι  μαθητές και να μαθαίνουν ενεργώντας(ενεργητική μάθηση).
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δημιουργικής σκέψης.
  • Να καλλιεργήσουν  δεξιότητες του 21ου αιώνα και δεξιότητες αναλυτικής σκέψης.
  • Να προκαλέσει την περιέργεια των μαθητών.
  • Να αλληλεπιδρούν και να μαθαίνουν  από τους συνομηλίκους τους.
  • Να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της έρευνας.
  • Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και την ικανότητα για καινοτομία και πρωτοβουλία.
  • Να είναι σε θέση να αναζητούν και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα της ζωής με βάση τη γνώση και  να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα για τη λύση προϊόντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου