Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο Ηρακλής και οι άθλοι του

Μετά την περσινή μας αγάπη για τον Οδυσσέα, αποφασίσαμε φέτος να ασχοληθούμε με τον Ηρακλή και τους άθλους του. Από την αρχή της χρονιάς το είχαμε επιλέξει ως ένα  πολιτιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΠΕ Καβάλας και είχαμε προγραμματίσει να επισκεφτούμε το θεματικό πάρκο "Οι άθλοι του Ηρακλή" στο χώρο της Δ.Ε.Θεσσαλονίκης.
Όπως κάθε φορά ξεκινήσαμε με το καθιερωμένο ιστόγραμμα για να διερευνήσουμε τις υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών..
Τα παιδιά μας γνώριζαν ήδη αρκετά.. Ο Ηρακλής ήταν αγαπημένος ήρωας των παιδιών..
Ξεκινήσαμε λοιπόν να μάθουμε ακόμη περισσότερα.. Tα βιβλία που χρησιμοποιήσαμε ως πηγές ήταν τα παρακάτω..

Διαβάσαμε βιβλία, είδαμε βιντεάκια, παίξαμε παιχνίδια, κάναμε δρασητριότητες γλώσσας και μαθηματικών, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας.. Πάνω όλα όμως το απολαύσαμε!!
Ξεκινήσαμε με το όνομα του ΗΡΑΚΛΗ.. Από ποια γράμματα αποτελείται; Βάλαμε στη σειρά τα γράμματα, για να συνθέσουμε τη λέξη..


Συμπληρώσαμε και το σχετικό φύλλο εργασίας...

Ευκαιρία να μάθουμε και το γράμμα Η,η...


Ξεκινώντας έπρεπε να φτιάξουμε έναν χάρτη για να τοποθετούμε πάνω του τους άθλους..
 Φτιάξαμε έναν για την Πελοπόννησο και έναν για τον υπόλοιπο κόσμο...

Ο 1ος άθλος "Το λιοντάρι της Νεμέας"


Ο πρώτος άθλος που ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή ήταν να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας. Το λιοντάρι αυτό το είχε μεγαλώσει η Ήρα και το δέρμα του ήταν πολύ σκληρό ώστε τα βέλη δεν μπορούσαν να το τρυπήσουν. Είχε την φωλιά του σε μια σπηλιά με δύο εισόδους, σε μια πλαγιά ενός βουνού, κοντά στην Νεμέα της Κορίνθου. Καθημερινά κατασπάραζε ζώα και ανθρώπους και ήταν πολύ τρομοκρατημένοι. Ο Ηρακλής έκοψε μια αγριελιά και έφτιαξε ένα ρόπαλο. Αρχικά το χτύπησε με τα βέλη του αλλά αυτά έπεσαν στη γη. Μετά το χτύπησε με το ρόπαλο του και αυτό κρύφτηκε στη φωλιά του. Στη συνέχεια μάζεψε πέτρες και έκλεισε τη μια είσοδο της σπηλιάς. Αφού πάλεψαν ο Ηρακλής τύλιξε τα χέρια του γύρω από το λαιμό του και το έπνιξε.


Είδαμε τον πίνακα και συζητήσαμε για το περιεχόμενό του..

Τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση..


Το λιοντάρι της Νεμέας μας έδωσε μια θαυμάσια ευκαιρία για μαθηματικά.. Τα παιδιά ρίχνουν το ζάρι και μετρούν....
Τα παιδιά συμπλήρωσαν και φύλλα εργασίας..
Μετρούν τα λιοντάρια και γράφουν τον σωστό αριθμό.

Χρωματίζουν τόσα λιοντάρια, όσα λέει ο αριθμός.
Ο 2ος άθλος του Ηρακλή "Η Λερναία Υδρα"

Στη λίµνη Λέρνη της Πελοποννήσου ζούσε ένα φοβερό νερόφιδο, µε τεράστιο σώµα και εννιά κεφάλια. Από τα στόµατά του έβγαινε φωτιά που κατάκαιγε φυτά, ζώα κι ανθρώπους. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν απελπισµένοι και κανείς δεν τολµούσε να πλησιάσει τη λίµνη. Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να σκοτώσει αυτό το τέρας.
Ο Ηρακλής πήγε στη λίµνη Λέρνη µαζί µε τον ανιψιό του, τον Ιόλαο. Κατάφερε να βγάλει τη Λερναία Ύδρα από τη φωλιά της και της επιτέθηκε. Με ένα δρεπάνι άρχισε να κόβει τα κεφάλια της. Μόλις όµως έκοβε ένα κεφάλι, στη θέση του φύτρωναν δύο. Φώναξε τότε τον Ιόλαο, που άναψε ένα δαυλό και µόλις ο Ηρακλής έκοβε ένα κεφάλι, ο Ιόλαος έκαιγε την πληγή. Έτσι σταµάτησαν να φυτρώνουν καινούρια κεφάλια. Το µεσαίο όµως κεφάλι της Λερναίας Ύδρας ήταν αθάνατο. Γι’ αυτό ο Ηρακλής, αφού το έκοψε, το έθαψε βαθιά στη γη κι έβαλε πάνω του µια τεράστια πέτρα.


Είδαμε και συζητήσαμε τον πίνακα..
Τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση..



Τα 9 κεφάλια της Λερναίας Ύδρας μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τη διαδικσία της αφαίρεσης..
Από τα 9 κεφάλια της Λερναίας Ύδρας....
Ο Ηρακλής κόβει τα 3
Πόσα μας έμειναν;;;;
Τα παιδιά γράφουν τους αριθμούς και την πράξη...
Συμπλήρωσαν και το σχετικό φυλλο εργασίας.
Ο 3ος άθλος του Ηρακλή "Ο κάπρος του  Ερύμανθου"
  
Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να πιάσει έναν κάπρο, ένα άγριο γουρούνι, που ζούσε στο βουνό Ερύμανθος της Πελοποννήσου. Αυτός ο κάπρος έκανε καταστροφές, έκαιγε φυτά, ζώα και ανθρώπους. Ο Ευρυσθέας μπορούσε να ζητήσει από τον Ηρακλή να τον σκοτώσει αλλά επειδή ήθελε να τον δυσκολέψει, ζήτησε να τον φέρει ζωντανό. Ο Ηρακλής κυνηγούσε το αγριογούρουνο για πολλές μέρες, ώσπου το έπιασε και το μετέφερε ζωντανό στις Μυκήνες. Μόλις το είδε ο Ευρυσθέας τρόμαξε τόσο πολύ και κρύφτηκε στο πιθάρι του.
Παρατηρούμε και σχολιάζουμε τον πίνακα...
Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση..

Ο 4ος άθλος του Ηρακλή "Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα"
Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να του φέρει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμης. Το ελάφι αυτό ζούσε σε ένα βουνό της Πελοποννήσου, είχε χρυσά κέρατα, χάλκινες οπλές και έτρεχε πάρα πού γρήγορα. Ο Ηρακλής έπρεπε να το μεταφέρει ζωντανό στις Μυκήνες. Ένα χρόνο το κυνηγούσε για να μπορέσει να το πιάσει. Μια μέσα καθώς το ελάφι προσπαθούσε να περάσει τον ποταμό Λάδωνα, ο Ηρακλής το χτύπησε με το βέλος του στο πόδι και το μετέφερε στους ώμους του στις Μυκήνες. Αφού το έδειξε στον Ευρυσθέα, ο Ηρακλής το άφησε ελεύθερο.

Βλέπουμε και σχολιάζουμε τον πίνακα..
 Στη συνέχεια αποφασίζουμε να βάλουμε λεζάντες στον πίνακα... Τι είπε η Άρτεμη στον Ηρακλή μόλις τον είδε να της παίρνει το έλαφι της;; και τι της απάντησε ο Ηρακλής;;
    
    Άρτεμη: Εππ Ηρακλή, άσε το ελάφι μου!!!
Ηρακλής: Θα το δείξω στον Ευρυσθέα και θα στο επιστρέψω...

Τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση..



Ο 5ος άθλος του Ηρακλή "Οι Στυμφαλίδες όρνιθες"
Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες όρνιθες, που ήταν τεράστια πουλιά, που τα είχε αναθρέψει ο θεός Άρης και ζούσαν στη λίμνη Στυμφαλία της Πελοποννήσου. Τα πουλιά αυτά είχαν σιδερένια ράμφη και τρέφονταν με ανθρώπινο κρέας. Όλη την ημέρα ήταν κρυμμένα στις καλαμιές της λίμνης και το βράδυ ρήμαζαν κοπάδια και χωράφια. Ο Ηρακλής χτύπησε τα κρόταλά, που του είχε δώσει η θεά Αθηνά και τα πουλιά πετάχτηκαν τρομαγμένα. Στη συνέχεια τα σημάδεψε με τα βέλη του και τα σκότωσε. Όσα γλίτωσαν έφυγαν για πάντα μακριά..

Παρατηρούμε και σχολιάζουμε τον πίνακα..

Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση...


Εντωμεταξύ μετά από κάθε άθλο τοποθετούσαμε το σχετικό καρτελάκι στον χάρτη της Πελοποννήσου..

Ο 6ος άθλος του Ηρακλή "Οι στάβλοι του βασιλιά Αυγεία"

Ο Αυγείας ήταν βασιλιάς και ζούσε στην Ήλιδα της Πελοποννήσου. Είχε πολλά κοπάδια και οι στάβλοι ήταν πολύ βρώμικοι με άσχημη μυρωδιά. Ο Ηρακλής χρησιμοποίησε την εξυπνάδα του για να καθαρίσει τις κοπριές , που του ανέθεσε ο Ευρυσθέας. Έσκαψε δυο βαθιά χαντάκια, ώστε να περνούν μέσα από τους στάβλους. Στη συνέχεια ένωσε τους ποταμούς Αλφειό και Πηνειό και έστρεψε το νερό τους μέσα στα χαντάκια. Έτσι κατάφερε να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία μέσα σε μία ημέρα.


Παρατηρούμε και περιγράφουμε τον πίνακα..

Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση..




Με αυτόν τον άθλο συμπληρώθηκαν όλοι οι άθλοι που πραγματοποιήθηκαν στην Πελοπόννησο..
Πόσοι ήταν;;;
Τα παιδιά παρατηρούν το χάρτη, μετρούν τα καρτελάκια και γράφουν τον αριθμό σε μια καρτέλα..
Οι περισσότεροι υπολόγισαν σωστά... 6 ήταν οι άθλοι που έγιναν στην Πελοπόννησο..




 Συμπληρώσαμε κι ένα σχετικό φύλλο εργασίας..



Ο 7ος άθλος του Ηρακλή "Ο ταύρος του Μίνωα"

Στην Κρήτη, στον βασιλιά Μίνωα, οι θεοί είχαν στείλει έναν ταύρο με σκοπό να τον θυσιάσει. Αυτός όμως τον λυπήθηκε και οι θεοί τον τρέλαναν με αποτέλεσμα να τρομοκρατείται το νησί. Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να πιάσει τον ταύρο και να τον φέρει ζωντανό στις Μυκήνες. Ο Ηρακλής πήγε στην Κρήτη και ζήτησε τη βοήθεια του Μίνωα. Αυτός αρνήθηκε να τον βοηθήσει και έτσι ο Ηρακλής τον κυνήγησε μόνος του, τον έπιασε από τα κέρατα και τον έδεσε με ένα σχοινί. Ύστερα ανέβηκε στη ράχη του και κολυμπώντας έφτασαν και οι δύο στις Μυκήνες. Ο Ευρυσθέας αφού αναγνώρισε τον άθλο, άφησε ελεύθερο τον ταύρο.
Παρατηρούμε και περιγράφουμε τον πίνακα..


Τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση..


Ο 8ος άθλος του Ηρακλή "Τα άλογα του Διομήδη"

Ο Διομήδης ήταν γιος του θεού Άρη και βασιλιάς της Θράκης. Αυτός είχε 4 άγρια άλογα, που έτρωγαν ανθρώπινες σάρκες. Ο βασιλιάς τα χρησιμοποιούσε για να εξοντώνει τους εχθρούς του  και τα είχε δεμένα με αλυσίδες σε χάλκινο στάβλο. Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να του φέρει τα άλογα. Ο Ηρακλής πήρε ένα πλοίο και μερικούς συντρόφους και ξεκίνησε για τη Θράκη. Αφού πέρασαν από το νησί Θάσος, άραξαν στην απέναντι ακτή. Έφτασαν στο παλάτι του Διομήδη, σκότωσαν τους φρουρούς και άρπαξαν τα άλογα. Ο Διομήδης μόλις το κατάλαβε, πήρε το στρατό του και τους κυνήγησε. Έγινε σκληρή μάχη και ο Διομήδης νικήθηκε. Ο Ηρακλής έδεσε τα άλογα με χοντρές αλυσίδες πάνω στο πλοίο, επέστρεψε στις Μυκήνες και έδωσε τα άλογα στον Ευρυσθέα.


Τα παιδιά παρατηρούν και περιγράφουν τον πίνακα..
Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση..


Τα άλογα του Διομήδη, που έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα ήταν 4... Τα αριθμούμε...
Τα παιδιά συμπληρώνουν και το σχετικό φύλλο εργασίας...


Γράφουμε τη φράση ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ σε καρτέλες. Τα παιδιά βάζουν στη σειρά τις καρτέλες και διαβάζουν τη φράση..


Παίζουμε ψυχοκινητικό παιχνίδι...Τα παιδιά τρέχουν με τη μουσική και όταν αυτή σταματήσει μπαίνουν στη σειρά!!

9ος άθλος του Ηρακλή "Η ζώνη της Ιππολύτης"

Αυτήν τη φορά ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να του φέρει τη ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αμαζόνων. Οι Αμαζόνες ήταν ξακουστές πολεμίστριες, άριστες στην ιππασία, στο τόξο και στο ακόντιο. Κατοικούσαν στον Πόντο, στην πόλη Θεμίσκυρα. Η ζώνη της βασίλισσας τους ήταν ολόχρυση διακοσμημένη με πετράδια και της την είχε χαρίσει ο πατέρας της, ο θεός Άρης. Ο Ηρακλής συγκέντρωσε πολλούς συντρόφους, ανέβηκαν σε ένα πλοίο και ξεκίνησαν για τη Μικρά Ασία. Όταν έφτασαν, ο Ηρακλής ζήτησε από την Ιππολύτη τη ζώνη της και εκείνη δέχτηκε να την δώσει. Όμως η Ήρα μεταμορφωμένη σε Αμαζόνα έπεισε τις υπόλοιπες ότι οι ξένοι έχουν κακό σκοπό και έτσι ξεκίνησε μάχη.  Οι Αμαζόνες νικήθηκαν και σκοτώθηκα η Ιππολύτη. Ο Ηρακλής πήρε τη ζώνη και την πήγε στον Ευρυσθέα. Αυτός όμως δεν την κράτησε γιατί φοβήθηκε τον θυμό του θεού Άρη.

Παρατηρούμε και περιγράφουμε τον πίνακα.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση.. 
Τα παιδιά βάζουν στη σειρά τα γράμματα του ονόματος της Ιππολύτης και συνθέτουν τη λέξη..



Ο 10ος άθλος του Ηρακλή "Τα βόδια του Γηρυόνη"
 

Στο νησί Ερύθεια, στην άκρη της Δύσης ζούσε ένας γίγαντας, ο Γηρυόνης, που είχε τρία κεφάλια και τρία σώματα ενωμένα στην κοιλιά. Ο Γηρυόνης είχε ένα κοπάδι από κοκκινότριχα βόδια που τα φύλαγε ο βοσκός Ευρυτίωνας μαζί με τον Όρθο, έναν σκύλο με δύο κεφάλια και ουρά φιδιού. Αυτά τα βόδια ζήτησε ο Ευρυσθέας από τον Ηρακλή να του φέρει στις Μυκήνες. Για να φτάσει εκεί ο Ηρακλής δανείστηκε το χρυσό κύπελλο του Ήλιου. Εκεί χτύπησε με δυο ροπαλιές τα κεφάλια του σκύλου και τον σκότωσε. Στη συνέχεια εξουδετέρωσε και τον βοσκό και οδήγησε το κοπάδι προς τη θάλασσα. Τότε εμφανίστηκε ο Γηρυόνης, όπου με μια σαϊτιά ο Ηρακλής τον έριξε νεκρό. Έβαλε τα βόδια στο χρυσό κύπελλο και τα οδήγησε μετά από πολλές περιπέτειες στο Ευρυσθέα. Αυτός τα θυσίασε στη Ήρα.

Παρατηρούμε τον πίνακα και τον περιγράφουμε..


Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση..



Ο Γηρυόνης ήταν ένας γίγαντας με τρία κεφάλια και τρία σώματα ενωμένα στην κοιλιά. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν και κάνουν τον Γηρυόνη..

Μετράμε τα κεφάλια, τα χέρια και τα πόδια του Γηρυόνη και κάνουμε έναν πίνακα αναφοράς..
Συμπληρώσαμε και το σχετικό φύλλο εργασίας..



Ο 11ος άθλος του Ηρακλή "Ο Κέρβερος"
 
Σε αυτόν τον άθλο ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να του φέρει τον Κέρβερο, που ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια και ουρά φιδιού και φυλούσε την είσοδο του Κάτω Κόσμου. Εκεί υπήρχε και ο Χάρωνας που με την βάρκα του περνούσε τις ψυχές από την όχθη των ζωντανών στην όχθη των νεκρών. Ο Ηρακλής κατέβηκε στον κάτω κόσμο και ανάγκασε τον Χάρωνα να τον περάσει στην όχθη των νεκρών με τη βάρκα του. Ο Ηρακλής ζήτησε από τον Άδη να του δώσει τον Κέρβερο. Εκείνος δέχτηκε αρκεί να έπιανε το ζώο μόνο με τα χέρια χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλο. Έτσι τον έπιασε από τα κεφάλια, τον αλυσοέδεσε και τον πήγε στον Ευρυσθέα, που από τον φόβο του κρύφτηκε στο πυθάρι.

Παρατηρούμε κια σχολιάζουμε τον πίνακα..
Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση..



Ο 12ος άθλος του Ηρακλή "Τα μήλα των Εσπερίδων" 

Στο γάμο της Ήρας και του Δία, η μητέρα Γη έκανε δώρο στη νύφη χρυσά μήλα. Η Ήρα φύτεψε τους σπόρους τους στον κήπο των εσπερίδων, στους πρόποδες του βουνού ‘Ατλαντα και φύτρωσαν δέντρα που έκαναν χρυσά μήλα. Η θεά έβαλε ένα δράκο με εκατό κεφάλια να τα φυλάει. Κοντά στον κήπο ζούσε και ο Άτλαντας, που κρατούσε στους ώμους του τον ουρανό. Ο Ευρυσθέας ήθελε να του φέρει ο Ηρακλής αυτά τα μήλα. Ο Ηρακλής πήγε στον κήπο των Εσπερίδων, βρήκε τον Άτλαντα και προσφέρθηκε να κρατήσει εκείνος τον ουρανό, όσο ο Άτλαντας θα έκοβε και θα του έφερνε τα μήλα. Όταν ο Άτλαντας τα έφερε, ο Ηρακλής τα πήρε και γύρισε στις Μυκήνες.


Τα παιδιά παρατηρούν και σχολιάζουν τον πίνακα.
Ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση από αυτόν τον άθλο..


Ποια μυθικά πλάσματα αντιμετώπισε ο Ηρακλής στους άθλος του;;
 Κάναμε έναν πίνακα αναφοράς..
Κυκλώσαμε σε φύλλο εργασίας..


Έτσι μάθαμε πολλά πράγματα για όλους τους άθλους του Ηρακλή..
Συμπληρώσαμε και φύλλα εργασίας , που δανειστήκατε από το blog της Kinderella..




 Τώρα πια ήμασταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε την εκπαιδευτική μας επίσκεψη..
Τι περιμένουμε να συναντήσουμε εκεί;;
Για να δούμε τι συναντήσαμε..



Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με αυτά που είδαν...Συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις..Διασκέδασαν πραγματικά και στο τέλος παρέλαβαν δωράκια...
Γυρνώντας στο σχολείο αποτύπωσαν όσα τους έκαναν εντύπωση στην επίσκεψη...

Τα παιδάκια μας έμαθαν τόσα πολλααααα και έκαναν τις δασκάλες τους πολύ περήφανες !!!!

Συντάχθηκε από την Αναστασία Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου